A titkos csodafegyver

2021. jan 19. | Motiváció, Nyelvi coaching, Nyelvtanulás

...ami nélkül nincs hatékony tanulás. Amiről most szó lesz, az nem csak a nyelvtanuláshoz, hanem bármiféle ismeret elsajátításához elengedhetetlen...Sőt! A vágyott céljaid elérésében sem számíthatsz sok jóra, ha nem találod meg... Sokan elbagatelizálják a jelentőségét… Te tudod mi az?

Talán elsőre furcsának hangzik, hogy nem valami szupertechnikával jövök, hanem a motivációval. Mindezt azért teszem, mert enélkül egyetlen kiváló tanulási technika sem lehet eredményes. A valódi motiváció megtalálása mindennek az alapja. Elmesélem, hogyan jöttem rá erre. Nyelvtudás szintjétől függetlenül az új tanítványaimnál figyeltem fel arra, hogy mindegyiküknek volt egy felszínes oka a nyelvtanulásra, ugyanakkor a valódi motivációjukkal kevesen voltak tisztában. A valódi motiváció nem egy cél, hanem egy olyan hajtóerő, ami mozgásban tart, tovább lendít, kitartóvá és elszánttá tesz. A valódi motiváció meghatványozza a képességeidet, mert olyan mértékben tesz nyitott és befogadóvá az új ismeretek számára, amit egy egyszerű, felszínes, “muszájból elkövetett cél” sosem lenne képes megnyitni benned.

Mi az a “muszájból elkövetett cél”? 

Nem kell kitalálnod! Inkább szemléletem egy példával.

A hozzám érkezők – legyenek teljesen kezdők, vagy már több nyelvtanfolyamon átesettek – a következő dolgokkal szoktak előhozakodni, amikor a motivációjuk felől érdeklődöm:

  • “Kell még egy nyelvvizsga a diplomámhoz.”
  • “A nyelvvizsgával magasabb fizetési sávba fogok esni. Több pénzt szeretnék keresni.”
  • “Egy jobb állást szeretnék, idegen nyelvű interjút kérnek a felvételihez.”
  • “Jó lenne egy kicsit jobban beszélni angolul/spanyolul.” – “Miért is?” – kérdezek vissza ilyenkor. Válaszként legtöbbször csak zavarodott magánhangzókat kapok, többnyire a jellegzetesen magyar “Öööö…” a válasz.

Előre tisztázandó egy félreértést, a fenti válaszokkal egyáltalán nincs nagy gond. Teljesen racionális észérvekről van szó. Az idegennyelv tudás tényleg kell a diplomához, tényleg többet érsz egy-két nyelvvizsgával a munkaerőpiacon, valóban sok munkahelyen kérnek felvételinél idegennyelvű interjút és jobban beszélni egy kicsit (vagy sokkal) egy idegennyelvet nagyon is hasznos tudás.

A gond ott van, hogy ember vagy és nem computer. Érzelmi lény vagy és minden látszat dacára érzelmi döntéseket hozol (amit aztán az elméd körbekerít racionális érvekkel). 

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Amikor megragadsz a kézenfekvő, felszínes motivációknál, nagyon könnyen eltéríthető leszel a célodtól. Talán neked is ismerős a helyzet, amikor egy vizsgára készülés előtt elkezdesz mindenfélét csinálni, ami éppen nagyon fontosnak tűnik: előbb belevágsz egy kisebb rendrakásba, amiből egy nagyobb takarítás kerekedik. “Véletlenül” befigyel egy találkozó egy baráttal, ami természetesen halaszthatatlan. Hirtelen jobbnak látod egy kicsit átrendezni a lakást még a tanulás előtt… Furcsa mód, amikor leülnél, majd leragad a szemed, inkább ledőlsz kicsit… Változatos lehet a kitérő körök tárháza, a lényeg, hogy képtelen vagy letenni a feneked, hogy nekiállj végre a tanulásnak. 

Az is gyakran megesik, hogy leülsz a tananyag mellé, de olyan kedvetlenül, hogy már az elejétől fogva elszabotálod az egészet. Tudod, hogy tanulni kell, de kedved egy csepp sincs és ezen a ponton inkább teret engedsz az önszabotáló gondolatoknak. Még jóformán bele sem kezdtél, máris eleged van. (A “kell”-eknek nagy ára van!)

Valódi motiváció híján hamar elkezdesz önigazolásokat gyártani: bevillan, hogy igazából nincs is nyelvérzéked. Hogy talán nem is annyira fontos az a diploma… sem a jobb munkahely. Elvagy te így is. A magasabb fizut meg eléred azzal, ha inkább nem költesz nyelvtanulásra. Ugye milyen logikus? Közben a lelked mélyén azért érzed, hogy valami sántít… de a komisz gondolatoktól már nincs energiád kiszakadni ebből az önszabotáló gondolatkörből.

Ébresztő!!!!

Amikor a fentiek valamelyikét látom a tanítványomon, akkor jön a nyelvi coaching. A nyelvi coachinggal megtaláljuk és felébresszük a személyes, érzelmeken alapuló, mélyen rejlő valódi motivációt. Ez lesz a Te titkos fegyvered is, amitől megtáltosodsz. Ami miatt titkos ez a csodafegyver, hogy nem a kézenfekvő, racionális válaszokból fakad, hanem a lelked legmélyéről. 

Bármit szeretnél elérni az életben, legyen az egy vágyad megvalósítása, egy tudás vagy idegennyelv ismeret elsajátítása, az mindenképpen idő- és energiaráfordítást igényel. Ezt az áldozatot akkor hozod meg, ha szívből vágyod azt, amit elérni szeretnél. 

Gondolj csak bele, mekkora különbség van, amikor valaki azért áll neki nyelvet tanulni, mert kell a nyelvvizsga papír, vagy: “Szeretnék elutazni Balira, mert van ott egy kiváló jógamester, aki angolul tanít. A lehető legtöbbet szeretném megtanulni tőle! De jó lesz az ottani csapattal angolul könnyedén beszélgetni.”
Ég és föld a kettő! Amikor megtalálod a saját valódi motivációdat, az olyan lesz, mint egy “kapudrog” a tudás felé. Felszabadulsz, örömet találsz és kitartasz. Egy így összeálló célon erőfeszítés nélkül is rajta marad a fókuszod, nem kalandozol el. Így a befektetett idő, pénz és energia sem tűnik majd áldozatnak. Az életben megragadható lehetőségekben pedig a többszöröse áramlik majd vissza hozzád. 

Ennyi az egész. Ugye milyen egyszerű?

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, oszd meg bátran a bal oldalon található gombok segítségével!

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, oszd meg bátran!

A cikk szerzője: TÓTH BEATRIX

Angol / Spanyol Nyelvtanár, Nyelvi Coach és Soft Skills tréner

Miben más ez a „csomag”, mint egy nyelvtanár?

A hatékony nyelvtanulás nem csak a nyelvi készségek fejlesztésén múlik, hanem sok máson is. A személyiségednek megfelelő módszeren, a valóban hajtóerőt jelentő motiváció megtalálásán és ami talán még ennél is fontosabb: a korábban szerzett gátló blokkok feloldásán. Nyelvi coachként és trénerként mindezekben tudok segíteni célod elérésében.

Munkamódszerem alappillérei:
ÖRÖM  •  TUDÁS  •  FIGYELEM

Share This