Mi az a nyelvi coaching?

2021. jan 20. | Nyelvi coaching, Önismeret

A nyelvtanulás kapcsán rengeteg szó esik a legtutibb tanulási technikákról. Kevésbé van köztudatban, hogy hiába találod meg a számodra legjobb tanulási módszert, ha kedvetlen vagy, rendszeresen szorongsz a nyelvvel, a tanulással, a kommunikációval vagy a vizsgával kapcsolatban. Ezek feloldását segíti a nyelvi coaching.

A nyelvi coaching egy viszonylag új megközelítése a nyelvtanulásnak, ami a napjainkban zajló szemléletváltás eredménye. Akinek volt szerencséje a poroszos oktatási rendszerhez – én magam is abban nőttem fel – bőségesen van saját élménye arról, mennyi frusztráció gyűlik össze a tanulással és a számonkéréssel kapcsolatban.

Szerencsére egyre közismertebb az a tény is, hogy a sikeres tanuláshoz a legkorszerűbb oktatási módszerek mellett sem elég eljárni az órákra, azután otthon biflázni a tananyagot. Miért? Mert van, amikor a szorgalmas tanulás sem hozza önmagában a kívánt eredményeket.

Van úgy, hogy nem elég “csak tanulni” egy nyelvet.

Amikor eldöntöd, hogy szeretnél megtanulni egy idegennyelvet, akkor sem indulsz tiszta lappal, ha még sosem jártál nyelvórán. Van egy személyiséged, amely meghatároz. Nem mindegy, hogy egy könnyedén társalgó nyitott személyiséggel bírsz e, vagy inkább egyedül szeretsz kikapcsolódni és idegenek között nem szívesen beszélgetsz. Erőteljes hatással van rád a családod is, akik lehet, hogy bátorítanak, de az is lehet, hogy kicsit több kritikával látnak el, mint ami előre vivő számodra. A külvilágból folyamatosan érnek egyéb hatások, amelyek vagy erősítik vagy gyengítik az önbizalmad. Az iskolaévek alatt pedig bevésődik egy hozzáállás a tanításhoz, a tanuláshoz, a vizsgákhoz és a tanárokhoz – ami összességében nem biztos, hogy pozitív.

Ha már tanítottak idegennyelvet neked, tovább árnyalódik a kép. Örömmel tanultál és könnyen szólaltál meg? Vagy nehezen ment már kezdettől fogva? Kínosan érezted magad, amikor először próbálkoztál megszólalni? Esetleg volt a környezetedben valaki, aki egyenesen kijelentette, neked nincs nyelvérzéked? 

Az önmagadról, a tanulásról és az idegennyelvekről alkotott kép külön-külön is meghatározóak a nyelvtanulás szempontjából, hát még együtt az egész csomag!

Mit lehet mindezzel kezdeni?

Hozott csomag ide vagy oda, ha örömmel és szívesen foglalkozol az idegennyelvvel és nincs benned túlzott szorongás, akkor nem kell kezdeni semmit a múltaddal. Élvezd a jelent, lelj örömet a gyarapodó tudásodban és szerezz minél több sikerélményt az idegennyelv gyakorlásával!

Ha viszont az alábbiakat figyeled meg magadon (vagy a nyelvtanárod felhívja rá a figyelmed), érdemes pár alkalom nyelvi coachingon részt venned:

  • Rettegsz a kudarctól.
  • Nem szólalsz meg, mert félsz hibázni.
  • Képtelen vagy hinni abban, hogy képes vagy megtanulni egy idegennyelvet.
  • Semmi örömet nem találsz a nyelvtanulásban.
  • Valahogy sosincs időd készülni.
  • Túl vagy már egy vagy több sikertelen nyelvvizsgán, holott alaposan felkészültél.
  • Van célod, mégis alulmotivált vagy.
  • Erős a motivációd, mégsem haladsz az anyaggal.
  • Fogalmad sincs, hogyan lenne érdemes hatékonyan tanulnod.

A nyelvi coaching egy olyan egy, vagy pár alkalmas folyamat, amely (legtöbbször) az anyanyelveden történik és az elakadást jelentő blokkok megtalálásra és feloldására fókuszál. A varázslat benned történik. 

Nyelvi coachként abban támogatlak, hogy meglásd az okokat és összefüggéseket a nehézségeid mögött. Segítek abban is, hogy felfedezd a saját, jól működő erősségeidet, amelyekkel sikeresen leszel képes feloldani a blokkokat. 

Hogyan történik egy nyelvi coaching?

Első körben beszélgetni fogunk. Kérdésekkel segítek, hogy mindketten jobban lássuk mi az, ami nehézséget okoz számodra. Figyelek rád, nem csak arra, amit mondasz, hanem arra is, aki vagy ott legbelül. Figyelem az erősségeidet, mindazt, amiben jó vagy és ami segíthet neked, hogy túljuss az elakadáson. Figyelek arra is, milyen készségeket lenne érdemes fejlesztened.

Sokszor használok kártyákat, mert a képek segítségével a gondolatok mögött meghúzódó érzések könnyebben felismerhetővé válnak. A problémád és a személyiséged tükrében alkalmazok egyéb coaching technikákat is, amelyekkel ki tudsz szabadulni a szorongató helyzetedből.

A nyelvi coachinggal van, hogy már egyetlen alkalom is megoldást kínál – bár ez főként azoknál működik ennyire könnyen, akiket már tanítok egy ideje. Ha kizárólag nyelvi coachingra szeretnél jönni, az első beszélgetés végén határozzuk meg, hány alkalomra érdemes elköteleződnünk. (A legtöbb esetben 3-5 alkalom elég szokott lenni.)

Mit nyersz még a nyelvi coachinggal?

Azon túl, hogy könnyebbé válik a nyelvtanulás és a nyelvvizsga, az élet más területén is felszabadulsz. A tapasztalat azt mutatja, hogy a nyelvi coaching nem csak a nyelvtanulás útjából söpri el az akadályokat, hanem az élet egyéb területein is magabiztosabbá válsz. 

Mindez betudható annak a mélyülő önismeretnek és azoknak a készségeknek, amit elsajátítasz a nyelvi coaching során. A nagyobb önismeret és növekvő önbizalom segíteni fog abban, hogy tisztábban lásd a lehetőségeidet, saját képességeidet, amelyekkel haladni tudsz. Hosszabb távon segít abban is, hogy kellő bátorsággal és körültekintéssel vágj bele a nyelvtanuláson túl más, kihívást jelentő helyzetekbe.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, oszd meg bátran a bal oldalon található gombok segítségével!

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, oszd meg bátran!

A cikk szerzője: TÓTH BEATRIX

Angol / Spanyol Nyelvtanár, Nyelvi Coach és Soft Skills tréner

Miben más ez a „csomag”, mint egy nyelvtanár?

A hatékony nyelvtanulás nem csak a nyelvi készségek fejlesztésén múlik, hanem sok máson is. A személyiségednek megfelelő módszeren, a valóban hajtóerőt jelentő motiváció megtalálásán és ami talán még ennél is fontosabb: a korábban szerzett gátló blokkok feloldásán. Nyelvi coachként és trénerként mindezekben tudok segíteni célod elérésében.

Munkamódszerem alappillérei:
ÖRÖM  •  TUDÁS  •  FIGYELEM

Share This