„Utálom az angolt!”

2021. jan 14. | Nyelvi coaching, Önismeret

Ha utálsz egy idegen nyelvet, az nem a nyelvről szól. Nem attól függ, hogy érted e a nyelvtant vagy hogyan tanítottak téged korábban. Ahogy viszonyulsz egy idegen nyelvhez, az bizony rólad szól. Ezért benned rejtőzik a kulcs is, hogy feloldd a nyomasztó érzéseket.

Lehet mögötte egy rossz élmény, hogy kiröhögtek a suliban egyszer, amikor megszólaltál végre angolul. Talán a tanárod közölte veled egyszer, neked ehhez sosem lesz érzéked. Az is lehet, hogy annyira sokat vársz el magadtól, hogy ha elkövetsz egy hibát megszólaláskor, a föld alá süllyedsz szégyenedben és inkább ki se nyitod a szád. Lehet az is, hogy egyébként is nehezen nyílsz meg mások előtt. Esetleg eleve nehezen ismerkedsz, ami egy idegen nyelven persze még nehezebb… ezért inkább hagyod a francba.


Van egy jó meg egy őszinte hírem: nem a nyelvvel van igazán bajod, hanem magaddal.

 A jó hír, hogy ha ezt a szíved mélyén is megérted, akkor az adott nyelv nem lesz többé az utálatod tárgya és végre el lehet kezdeni az egyre több örömet és sikerélményt nyújtó gyakorlást.  

Az őszinteség részemről az, hogy segítek szembenézni a mélyebben rejlő okokkal és segítek abban is, hogy feloldd magadban azokat. Amikor úgy érzed, hogy a nyelvvel van bajod, érdemes mögé nézni és felszabadítani magad ez alól a blokk/elakadás/meggyőződés alól.  

Ez nem mindig megy egyedül. És nem, nem fog menni varázsütésre. De lépésenként, napról napra, igen.  Ha tíz éve utálatod tárgya az angol, spanyol etc. akkor egy hét vagy hónap valószínűleg nem lesz elég ahhoz, hogy megszeresd. De fél év, egy év már igen! Fokozatos kinyílásod a nyelv és önmagad felé egyre több sikerélményt és örömet hoz. A nyelvtanulás – másképp, mint a korábbi tapasztalataid – út lehet ahhoz is, hogy egyre jobban megszeresd magad. 


ÍGY DOLGOZOM


 Amikor elkezdjük a munkát, eleinte csak figyelni fogok – és nem csak a nyelvtudásodra. RÁD figyelek. Megfigyelem, mivel van gondod, hol akadtál el, mivel nem vagy elégedett. Figyelemmel kísérem, hogyan készülsz az órákra, és azt is, ha nem.  Az első pár alkalom után már tisztán látszik, mi az, ami nem megy, mi akadályozza  a haladást. Nem mindig van szó elakadásról. Van, amikor egész egyszerűen csak rendszerre van szükség. Olyan is van, amikor hiába a rendszer, a motiváció nem megfelelő és a valós, igazán motiváló hajtóerőt kell meglátni. Ha kifejezetten úgy kezdünk neki a tanulásnak, hogy nagy az ellenállás benned a nyelvvel kapcsolatban és meg sem akarsz szólalni, akkor első körben az okot segítek feltárni. Csak utána kezdjük a gyakorlást a nyelvvel. 

Fontos tudnod, hogy nyelvtanulásban nincs egy igaz út. Mindenkinél más módszer működik. Más az érdeklődési kör, mások a készségek. Nálam a tanulás alapja az, hogy megtaláld az örömöt a nyelvvel való foglalkozásban. A könnyed megszólalást azzal is segítem, hogy sokáig nem is korrigálok, ha beszélsz. A hibák – bármilyen furcsán is hangzik elsőre – a barátaid. Dolgozni a “barátokkal” akkor érdemes, ha már könnyedén meg mersz szólalni.

Amikor érzem, hogy oldódsz és egyre felszabadultabbá válsz, akkor kezdődik a munka második része: a tudásanyag felépítése, a helyesebb beszéd, a mélyebb és kiterjedtebb nyelvismeret, a haladás és fejlődés. 

A LEGNAGYOBB AJÁNDÉK

A nyelvtanulás ajándéka nem csak a tudás, amit megszerzel. Nem csak az, ami a munkád szempontjából majd előre lendít. A legnagyobb ajándék a szívből jövő öröm, növekvő önbecsülés és önismeret. Szerencsére sokat látom ezeket az ajándékokat a tanítványokon. 

Ha szeretnél velem dolgozni, vagy ismersz olyasvalakit, akinek ajánlanád, az oldalamon bővebb információt is találsz rólam. 

Várlak szeretettel!

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, oszd meg bátran a bal oldalon található gombok segítségével!

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, oszd meg bátran!

A cikk szerzője: TÓTH BEATRIX

Angol / Spanyol Nyelvtanár, Nyelvi Coach és Soft Skills tréner

Miben más ez a „csomag”, mint egy nyelvtanár?

A hatékony nyelvtanulás nem csak a nyelvi készségek fejlesztésén múlik, hanem sok máson is. A személyiségednek megfelelő módszeren, a valóban hajtóerőt jelentő motiváció megtalálásán és ami talán még ennél is fontosabb: a korábban szerzett gátló blokkok feloldásán. Nyelvi coachként és trénerként mindezekben tudok segíteni célod elérésében.

Munkamódszerem alappillérei:
ÖRÖM  •  TUDÁS  •  FIGYELEM

Share This